Thorium MSR projecten

  • DIMOS & LUMOS Een initiatief van meerdere Nederlandse universiteiten en instituten voor het ontwikkelen en bouwen van een thorium MSR.
  • De Chinezen. China heeft naar verluid een thorium MSR gebouwd. Ze hebben in eerste instantie een copy van de ORNL MSRE reactor gebouwd maar met nog minder vermogen. In de kranten verschenen in september 2021 berichten dat het prototype klaar was en dat het testen kon beginnen. Er zijn geen details sindsdien bekend gemaakt. 
  • Thorcon, Om onze wereld een boost geven. Thorcon heeft de afgelopen 4 jaar een eenvoudige gesmoltenzoutreactor ontworpen waarvoor geen nieuwe technologie nodig is. Het bedrijf beweert dat hun pilot al was bewezen door het Molten Salt Reactor Experiment (MSRE), dat begon in 1959 en eindigde in 1969. Ze moeten dat oorspronkelijke ontwerp eenvoudig schalen en geloven dat er geen technische reden is waarom een volledige 250 MWe prototype kan niet binnen vier jaar operationeel zijn. Hun verpakte kerncentrale-eenheden op basis van dit ontwerp zullen 30 meter onder de grond worden begraven en “walkaway safe” zijn. De productie start naar verwachting in 2020.
  • TerraPower, a nuclear inovation company
  • Copenhagen Atomics, Engineering the future of energy
  • Terrestrial Energy, De weg wijzen naar een mooie toekomst. Terrestrial, opgericht in 2013 in Ontario, Canada, ontwikkelt hun “Integral Molten Salt Reactor” (IMSR) tot een klein modulair ontwerp, met drie unieke modellen variërend van 29 MWe tot 290 MWe die geschikt zullen zijn voor afgelegen gemeenschappen en industriële activiteiten. Hun internationale adviesraad omvat invloedrijke personen zoals de voormalige CTO van Lockheed, een voormalige NRC-commissaris, een voormalige EPA-beheerder en de voormalige president van Bechtel Nuclear. Terrestrial verwacht begin volgend decennium zijn eerste MSR te bouwen en in licentie te geven, en heeft een intentieverklaring ondertekend om R&D-activiteiten uit te voeren met Canadian Nuclear Laboratories.
  • Moltex Energy, De wereld heeft schone energie nodig. Moltex, opgericht in Londen in 2012, heeft een echt nieuw reactorconcept ontwikkeld dat losstaat van het conventionele MSR-ontwerp. Deze reactor, die de “Stable Salt Reactor” wordt genoemd, gebruikt gesmolten zoute brandstof die wordt vastgehouden in statische brandstofbuizen, in plaats van conventionele ‘gepompte circulatie’-ontwerpen. Deze Britse uitvinding, beschermd door wereldwijde patenten, zal naar verwachting de technische complexiteit en de regeldruk verminderen. De volgende stap van het bedrijf is om een voorlopige veiligheidsbeoordeling uit te voeren met nucleaire regelgevers, waarna ze kunnen beginnen te kijken naar de economische haalbaarheid.
  • Flibe Energy, Opgericht in 2011 door Kirk Sorensen, oorspronkelijk van NASA. Het plan is een 20-50 MW LFTR reactor te bouwen. De naam Flibe komt van LithiumFluoride en Beryllium onderdeel van de zouten die voorgesteld worden. De reactoren waren bedoeld voor afgelegen militaire bases met de hoop dat militaire projecten sneller worden goedgekeurd dan civiele. Eind 2015 werd het ontwerp ingediend. De huidige status van het project niet bekend.
  • Thransatomic Power, Laten we een overvloed aan energie en een gezonde wereld creëren. Transatomic, opgericht in 2010 in Massachusetts, is het enige bedrijf dat hun financieringsbedragen heeft bekendgemaakt, drie rondes van in totaal $ 5,5 miljoen van investeerders, waaronder Peter Thiel. Het bedrijf ontwikkelt hun “Waste-Annihilating Molten Salt Reactor” (WAMSR), een gesmoltenzoutreactor van 520 MW die het afval van traditionele reactoren als brandstofbron gebruikt. Terwijl een traditionele reactor tot 4% van de energie in zijn uraniumbrandstof kan gebruiken, gebruikt de WAMSR 96%, waardoor het kernafval wordt teruggebracht tot 2,5% van wat wordt geproduceerd door een typische reactor. De nachtelijke kosten van de WAMSR bedragen $ 1,7 miljard, en ze voeren momenteel experimenten op laboratoriumschaal uit om het ontwerp voor de prototypefaciliteit te verfijnen, die naar verwachting in 2020 voltooid zal zijn.